Opleiding verward gedrag

Training voor onze hulpen: hoe ga je om met verward gedrag?

Even de grip op je leven verliezen en daardoor verward gedrag vertonen: het kan ons allemaal overkomen. Bij verward gedrag denkt men al snel aan ouderen met dementie, waarbij dit inderdaad soms voorkomt, maar er zijn vele andere situaties waarin iemand verward gedrag kan vertonen. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van alcohol- of drugsgebruik, maar ook aan die van een burn-out of psychische problemen. Heftige persoonlijke omstandigheden, zoals het overlijden van een dierbare, dreigende dakloosheid of schuldproblematiek, kunnen er ook toe leiden dat mensen verward raken.

Wanneer iemand verward raakt, is het belangrijk dat mensen in de omgeving dit snel signaleren, hier goed mee om kunnen gaan en vervolgens de juiste acties kunnen ondernemen. Omdat de hulpen van Hulp in Gelderland hun cliënten zeer regelmatig zien, verkeren zij in een goede positie om veranderingen in het gedrag op te merken. Om ervoor te zorgen dat de hulpen weten waar zij op moeten letten en wat zij het best kunnen doen, biedt Hulp in Gelderland hen een training aan over verward gedrag.

Hoe gaat Hulp in Gelderland om met verward gedrag?

Vooropgesteld is dat er niet één vaste aanpak voor verward gedrag is die bij iedereen zal werken, want zowel de oorzaken van de verwarring als hoe deze vervolgens tot uiting komen, zijn ontzettend divers. Iemand die mogelijk in een psychose verkeert heeft andere hulp nodig dan iemand die zijn of haar leven door het overlijden van een naaste even niet meer kan overzien.

Wel benaderen we iedereen vanuit hetzelfde gedachtegoed: Positieve Gezondheid. Dat houdt in dat we mensen in hun waarde laten, begrip tonen voor hun situatie en ons focussen op wat zij op dat moment nodig hebben en waar zij naartoe willen. Hoe de huidige situatie van een cliënt tot stand is gekomen, is daarbij van ondergeschikt belang. Een taxichauffeur vraagt immers ook niet waar mensen vandaan komen, maar waar ze naartoe willen. Onze hulpen zijn van nature al vaardig in begripvol reageren en goed kunnen omgaan met plotselinge verandering, maar met deze cursus reiken we hen extra handvaten aan om verwarde cliënten zo goed mogelijk weer op weg te kunnen helpen.

Hoe ziet de training eruit?

Verward gedrag kan ons allemaal overkomen. Dat blijkt tijdens de training al snel, aangezien we samenwerken met Janite Brands van Vitale Verbindingen. Vanuit die organisatie zijn verschillende ervaringsdeskundigen aangehaakt; mensen die zelf door omstandigheden een tijd verward zijn geweest. Zo vertelt een jonge vrouw over hoe zij verward raakte door een heftige burn-out en vertelt iemand over een eigen ervaring met drugsgebruik. Daarbij leggen zij vanuit hun ervaring ook uit wat hulpen en anderen in hun omgeving destijds hadden kunnen doen om hen (beter) te helpen.

Op het moment wordt de training online verzorgd door Willeke, Janite Brands en de ervaringsdeskundigen vanuit Vitale Verbindingen. Voorafgaand aan de cursus ontvangen de deelnemende hulpen een pakket thuis om het volgen van de cursus nog leuker en makkelijker te maken, met daarin onder andere een notitieblok, schrijfmateriaal, thee en wat lekkers.

Wil jij ook meer betekenen voor de mensen in je omgeving?

Bij Hulp in Gelderland zijn we altijd op zoek naar nieuwe mensen die graag de handen uit de mouwen steken en het verschil willen maken voor hun medemens. Dat kan als vaste medewerker, maar ook als vakantiewerk naast je studie. We helpen je op weg en bieden je de trainingen, begeleiding en bijscholing aan die jij nodig hebt om je medemens nog beter te begrijpen en te kunnen ondersteunen. Lijkt het je wat? Solliciteer dan via onze website.