hulp vragen mantelzorg

Zo kun je als mantelzorger het best om hulp vragen

Mantelzorgers hebben het de afgelopen jaren al steeds drukker gekregen en toen kwam de coronacrisis daar nog bovenop. 61% van de mantelzorgers gaf aan sinds de coronacrisis nóg zwaarder belast te zijn, terwijl meer dan de helft van alle mantelzorgers daarvoor ook al aangaf tamelijk tot zeer zwaar belast te zijn. Gemiddeld besteden mantelzorgers namelijk 40 uur per week aan de zorg voor een naaste, waarbij 64% van hen aangeeft dat het soms tot vaak moeilijk is om dit met het dagelijks leven te combineren.

Dat mantelzorgers hulp kunnen gebruiken, is duidelijk. Zelf weten ze dit gelukkig ook, want bijna 80% van de voor de Dementiemonitor Mantelzorg 2020 ondervraagde mantelzorgers vraagt wel eens hulp aan familieleden. Ook vrienden en buren worden geregeld om hulp gevraagd. Een derde van de mantelzorgers krijgt ook hulp zonder hier zelf eerst om te hoeven vragen. Dat kan erg fijn zijn, want het is nog best lastig om een goede hulpvraag te stellen. Veel mensen vinden het namelijk geen enkel probleem om af en toe te helpen, maar weten niet goed wat ze kunnen doen. Als mantelzorger help je hen (en daarbij ook jezelf!) door je hulpvraag zo concreet mogelijk te maken.

hulp vragen mantelzorg

Concrete hulpvragen

Een concrete hulpvraag is een duidelijke, gedetailleerde vraag. “Zou je wanneer je boodschappen doet ook een net mandarijnen en een pak houdbare halfvolle melk voor me willen meenemen?” is een voorbeeld van een concreet geformuleerde hulpvraag. Vergeleken met een vage hulpvraag zoals “kun je een keer boodschappen voor me doen” is dit voor degene aan wie je om hulp vraagt al stukken duidelijker.
Het stellen van een zo concreet mogelijke hulpvraag klinkt misschien alsof het er alleen maar voor zorgt dat hulp vragen moeilijker wordt, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, maak je het jezelf en je omgeving alleen maar makkelijker.

Zo stel je een concrete hulpvraag

Deze methode van hulp vragen kun je op allerlei vlakken toepassen. Een aantal tips om de vraag zo concreet mogelijk te maken:

Specifiek: wat wil je precies dat iemand voor je doet? Vraag bijvoorbeeld of je partner het huis kan stofzuigen of de bedden wil verschonen. Dat is stukken specifieker dan vragen of hij of zij iets aan het huishouden kan doen.

Meetbaar: hoeveel hulp wil je precies hebben en wanneer is degene die deze hulp biedt klaar? Je kunt bijvoorbeeld vragen of iemand twee manden was wil opvouwen. Dan is voor de ander duidelijk wat er moet gebeuren en weet jij precies waar je je geen zorgen meer over hoeft te maken.

Acceptabel: is wat je van iemand vraagt wel redelijk voor hem of haar? Het zou jou ongetwijfeld enorm helpen als je kinderen voortaan elke dag door je buurvrouw van school worden gehaald en tot aan het avondeten bij haar thuis blijven, maar je buurvrouw (en kinderen) zien dit waarschijnlijk niet zitten. Vraag je de buurvrouw echter om één a twee middagen per maand, dan is de kans al stukken groter dat zij dit voor je wil doen.

Realistisch: kan degene aan wie je om hulp vroeg überhaupt aan je verzoek voldoen? Het is niet erg handig om aan een vriendin die zelf geen auto heeft te vragen om met je partner naar het ziekenhuis te rijden. Stel zo’n hulpvraag liever aan iemand die in de buurt woont en wél over een auto beschikt.

Tijdsgebonden: wanneer kan iemand je deze hulp bieden? Vraag daarom niet of je broer of zus eens wat vaker voor je ouders wil koken, maar vraag bijvoorbeeld of hij of zij dit om de week op zondag kan doen.

Je staat er niet alleen voor

Voortaan, wanneer mensen op een vage manier hulp aanbieden, bijvoorbeeld “roep maar als ik iets voor je kan doen”, kun je hen een concrete vraag stellen, bijvoorbeeld:

  • Fijn dat je het zegt, lukt het jou misschien om volgende week vrijdag om half drie met onze vader naar het ziekenhuis te gaan?
  • Nou, het zou me enorm helpen als mijn kinderen donderdag tussen de middag bij jou kunnen lunchen. Kan dat?
  • Zou jij misschien vandaag de boodschappen kunnen doen en daarna ook koken en afwassen?
  • Wat een lief aanbod! Ik zou er veel aan hebben als je eens bij mijn moeder op bezoek gaat. Doe je zondagmiddag al iets?
  • Als de postbode morgen langskomt, kun je mijn pakket dan ook aannemen? Ik kom het diezelfde avond nog ophalen.

De kans is groot dat je, wanneer je je hulpvragen op deze manier stelt, daadwerkelijk meer ontzorgd wordt. Vraag je kennissen, vrienden, partner en familieleden gerust vaker om hulp! Kom je er met je eigen netwerk echter alsnog niet uit? Overweeg dan eens om externe hulp in te schakelen, bijvoorbeeld thuiszorg, een hulp in de huishouding, respijtzorg of een casemanager.
Afhankelijk van je situatie kunnen deze vormen van hulp vanuit de WMO worden vergoed. Wil je daar meer over weten? Lees dan verder over huishoudelijke hulp voor mantelzorgers.