Meest gestelde vragen over het keukentafelgesprek

Voor veel mensen is het keukentafelgesprek een spannend onderdeel van de aanvraagprocedure van een WMO-indicatie.
Op deze pagina leggen we je daarom uit wat dit gesprek precies inhoudt en hoe je je kunt voorbereiden, zodat jij precies weet wat je te wachten staat.

Wat is een keukentafelgesprek?
Het keukentafelgesprek is een informeel gesprek in jouw omgeving (vandaar ook de naam) dat een belangrijk onderdeel vormt van het aanvragen van een WMO-indicatie. Een consulent van de gemeente komt dan bij je langs om vast te stellen welke hulp er nodig is en hoeveel uren er wekelijks nodig zijn. Tijdens het gesprek wordt onder andere gevraagd wat je zelf nog wel kunt doen en of je mensen in je netwerk hebt die jou (gedeeltelijk) kunnen ondersteunen.

Mag ik iemand meenemen naar het keukentafelgesprek?
Dat mag zeker. Het is vaak verstandig om iemand mee te nemen die jouw situatie goed kent. Dat kan een partner, familielid, goede vriend of je mantelzorger zijn. Daarnaast mag je een onafhankelijke cliëntondersteuner meenemen vragen om bij het gesprek te zijn. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Wat kan ik na het keukentafelgesprek verwachten?
Na het keukentafelgesprek wordt een verslag geschreven met daarin de bevindingen uit het gesprek en het onderzoek naar je situatie dat los daarvan is uitgevoerd. Ook krijg je te horen welke hulp je precies kunt krijgen en hoe lang deze hulp per week kan komen. Ben je het hiermee eens, dan kies je een hulpverlener uit de lijst van organisaties die een contract hebben met je gemeente. Als je een PGB hebt, mag je ook buiten deze lijst kiezen. Ben je het niet eens met het besluit, dan kun je bezwaar maken.

Hoe kan ik bezwaar indienen als ik het niet met het verslag van het keukentafelgesprek eens ben?
Wanneer je het niet eens bent met het besluit van de gemeente kun je hier bezwaar tegen maken. Dit doe je door binnen zes weken na het besluit een brief te schrijven aan de gemeente waarin je aangeeft waarom je het niet eens bent met het besluit. Dit bezwaarschrift moet de gemeente binnen zes weken behandelen, maar het kan zijn dat die termijn met nog zes weken wordt verlengd. Binnen deze tijd heroverweegt de gemeente het besluit en communiceert dit naar jou, waarbij de gemeente ook uitlegt waarom dit besluit is genomen.
Ben je het ook niet eens met het heroverwogen besluit? Dan kun je in beroep gaan bij de rechtbank. Hier zijn mogelijk kosten aan verbonden. Wanneer je het opnieuw niet eens bent met de uitspraak, heb je daarna nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.

Wij hebben de volgende erkenningen en certificaten:

keurmerk van HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector); duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn: onafhankelijk en betrouwbaar.

Faktor5 echte kennis van eenzaamheid

Samen dementievriendelijk zet zich in voor een dementievriendelijk Nederland

Erkenning voor mantelzorgvriendelijke werknemers

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over onze hulpen en hoe wij te werk gaan? 
Tijdens een vrijblijvende kennismaking denken we graag met je mee 
en vinden we samen een geschikte hulp voor jou.

Neem contact op